2013 m. sausio 19 d., šeštadienis

Apie nacionalinę svarbą



Ar atspėtumėte, kokį statinį puošia ši iškaba?

Skamba lyg futbolo ir regbio aikštėmis, devyniais bėgimo takais, metimų bei šuolių sektoriais besididžiuojantis stadionas, prie kurio dar išdygę du baseinai, šaudykla, žirgynas ir, aišku, penkios sporto salės. Tačiau pastarasis pastatas visai ne toks. Ant jo puikuojasi tūrinių šviečiančių raidžių pavadinimas „SEB arena“. „Aaaa, taigi teniso kortai“, - pasakysite teisybę. Taip, ten dar yra neblogas Žydrūno Savicko klubelis, o kitos sveikatingumo paslaugos apima barą ir viešbučio kambarius.

O gal žinote, kur Vilniuje yra Lengvosios atletikos maniežas? Taip, Žemaitės gatvėje. Tik prie durų į sporto karalienės šventovę bergždžiai ieškotumėte tokį statusą žyminčios lentos, tačiau rastumėte dukart (!) aukso raidėmis iškaltą svarbesnės ten pat įsikūrusios instancijos pavadinimą: „Kūno kultūros ir sporto departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės“.

Toliau – įdomiau. Įlindę į nutriušusią vienintelio atletams žiemą tinkamo sostinės objekto svetainę internete, prisiglaudusią Lietuvos Olimpinio sporto centro tinklalapyje, aptiksite Lengvosios atletikos manieže teikiamų paslaugų sąrašėlį. Prašyta paprastai: „Manieže teikiamos paslaugos / galima naudotis: teniso aikštelėmis, bėgimo takais, šuolių bei (Sic!) mėtymų sektoriais..." Prioritetai aiškūs? Pirmiausia – tenisas, kas liko – bėgikams, šokinėtojams ir mėtytojams.

Tenisas – glamūrinė šaka, pamėgta bankininkų, direktorių, pirmininkų ir vyriausiųjų redaktorių. Pasivadino nacionalinės svarbos sportu ir neraudonuoja. Taip veikia iškrypęs prestižas. Juk net jei Ričardas Berankis šiandien būtų patvarkęs Andy Murray, tikras šio užsiėmimo populiarumas nė iš tolo neprilygtų bėgimui ir krepšiniui. Krepšininkai savęs skriausti neleidžia, o štai bėgikams skersai takų maniežo viršininkas prieš nosį ištempia teniso tinklus ir mesteli: „Žinot, čia žaidžia „Seneliukų“ finansų direktorius ir kiti labai svarbūs žmonės“.

Ilgai tylomis kiurksoję bėgikai sparčiai išauga varguolių marškinėlius. Gausėja normalių varžybų, prie starto išvystame vis daugiau eterio ir verslo žvaigždžių. Žmonės būriais ateina į protą. Tenisą žaisti smagu, bet ir traumos tyko kiekviename žingsnyje. Ieškantieji tikro sveikatingumo renkasi širdelę stiprinantį lėtą ilgųjų nuotolių bėgimą. Ne veltui sakoma: „Vyrų tenisą malonu žiūrėti, moterų – klausytis“.

Vilniaus Maratono akademijos treniruočių grupė porą vakarų per savaitę jau gali bėgioti maniežo takais, bet tenisininkai, kad ir valdydami šiuolaikiškas savo erdves, vis dar karaliauja lengvaatlečių namuose. Tikėkimės, nebeilgai. Garbiojo departamento valdžia turėtų atkreipti dėmesį į netvarką savo panosėje. Tarkime, šokiai aukštuomenei daug patogesni už knygų skaitymą, bet ar įsivaizduotumėte, kad iš M.Mažvydo bibliotekos jos vadovybė išgrūstų lankytojus, nes kokie nors rumbos mėgėjai užsimanė parepetuoti skaitykloje? 

7 komentarai:

vicko rašė...

Vilniaus maratono akademija? Galima plačiau?

Dainius rašė...

Tiesos yra, bet...Ispanijoje futbolas išlaiko krepšinį(Madridas, Barselona), taigi nieko blogo nematau, kad tenisas padeda išsilaikyti l.atletikos maniežui. Jame ryte treniruojasi aukšto sporto meistriškumo lengvaatlečiai, po pietų vaikai ir tie patys a.s.m. sportininkai.Pirmą kartą girdžiu, kad mėgėjams reikalingas maniežas ir naivu manyti, kad keli mėgėjai bėgikai, susimetę po 5 litus, prisidės prie maniežo išlaikymo..Tarp bėgikų mėgėjų yra taip pat turtingų verslininkų, taip kad jei jie išpirktų teniso laiką, niekas nepyktų..Kita išeitis, mėgėjams pasistatyti privatų maniežą ir tada spręsti ką leisti, o ką ne...O dėl pavadinimų, tai kas kaip nori taip pasivadina :-)

Anonimiškas rašė...

Dainiau, tenisas neišlaiko maniežo. Vienintelį Vilniaus maniežą išlaiko valstybė. Storieji pradedantys tenisininkai (ir dar keli valstybės tarnautojai, kurie nenori mokėti pinigų už SEB arenos kortus) išlaiko porą nuplerusių teniso trenerių, na, gal dar pasišildo iš to ir koks nors arenos direktorius ar jo budintys giminaičiai. Tai čia pirma. Maniežas, kaip ir stadionas ar baseinas - brangus ir nekomercinis BENDRUOMENĖS projektas - kuriuos visada visame pasaulyje remia valstybės arba privatūs
donorai. Beje, kaip ir teniso arenas. Teniso pajamos sudaro gal kokį dešimtadalį maniežo pajamų geriausiu atveju.
Antra, kaip tik teniso laiko bėgikams mūsų manieže niekas ir nenori parduoti - vien tam, kad pirkti laiką komerciniais įkainiais reikia nueiti kryžiaus kelius ir išklausyti asmeninių grasinimų.

O dėl tų kelių mėgėjų, kurie "metasi po penkis litus"... Taip gal ir buvo prieš kokius dešimt metų. Bet dabar siūlau nepatingėjus ateiti prieš 10 valandą prie Vingio parko Lakštingalos ir pasižiūrėti tą disciplinuotą armiją bėgikų (nuo 50 iki 100), kuri pajuda link Verkių arba Karoliniškių. Jūs galite pasižiūrėti, kiek žmonių bėgioja net per pačius didžiausius šalčius, net tamsiu metu Vingio parke ar Neries pakrante. Galų gale pažiūrėkite kiek žmonių registruojasi bėgti maratonus ar kitus bėgimus. O jei žmonės registruojasi bėgti maratonus - jiems reikia teisingai pasirengti. Teisingam pasirengimui reikalingos greitos treniruotės - kurios žiemos metu mūsų klimatinėje juostoje daromos manieže. Vat ir visa istorija.
Pabaigai - bėgikai myli tenisininkus. Tiesiog mūsų daugiau (pagal paskutinį tyrimą - dešimtgubai) ir mes Vilniuje visiškai neturime jokios alternatyvos maniežui.

Dainius rašė...

Aš tikrai už bėgimą, o ne už tenisą..Nereikia man niekur eiti, nes žinau, kad bėgimas populiarėja ir daugėja bėgiojančių. Jų niekada nebus per daug! Gaila, kad nepavyksta susitarti su maniežu...tik kažin ar daugeliui reikalingas tas maniežas??? Pavyzdžiui V. Gražiui maniežas nereikalingas, jo pilna visuose Lietuvos bėgimuose, o rezultatai aukštoki. Nežinau, kas įkalė jums į galvą, kad žiemą būtina kelti greitį ir dar manieže..

Anonimiškas rašė...

Dainiau, o kas jums ikale i galva, kad megejams nereikia intervaliniu ir tempiniu treniruociu? Apie tai rasoma bet kurioje pasirengimo maratonui knygoje. Gal tiems, kas planuoja begti maratona iki 4 valandu tai nera gyvybiskai svarbu, taciau lipant is 3 be to tikrai neimanoma.
O jei tu treniruociu reikia - ar jus bandete pats daryt tempine t reniruote prie - 10 laipsniu salcio? O intervaline? Ir paskui nesergate plauciu uzdegmu?
O ivairiausiu keistuoliu visada esama. Galiu tik isivaizduoti kaip Grazys begtu, jei turetu galimybe normaliai treniruotis. Ir apskrtai - begimas yra ne kazkokiu sveikuoliu ekstremalu uzsiemimas, o normalus save gerbianciu zmoniu sportas. Jei tenisininkams atrodo, kad mums nereikia maniezo - tegu patys eina pazaisti i lauka - yra tu kortu.

Dainius rašė...

Na svarbu, kad noro yra! Šaunuoliai! Pastatysiu visiems alaus, kas turėjo 3val.20min. ir prasčiau, o po treniruočių manieže prabėgs šiais metais iš 3 valandų.

Tomas rašė...

Sveikinimai šio blogo autoriui įsteigus Nacionalinį sveikatinimo institutą! Daug ryžto, energijos ir polėkio įgyvendinant teisingas idėjas! Laukiame įrašo ir čia apie planuojamus tikslus, siekius bei užmojus. ;)