2011 m. rugsėjo 25 d., sekmadienis

Savaitgalio drebėjimai
















Važiuodamas Nidos link išgirdau naujieną, esą mokslininkai privertė kažkokią dalelę lėkti greičiau už šviesą. Sudrebėjo eilinė fundamentali dogma. Dar viena proga susimąstyti, kad net populiariausios tiesos tinka ne visada ir ne visiems. Kartais pakanka Niutono mechanikos, vėliau praverčia Einšteino reliatyvumas, o po kurio laiko grįžta konsensusas, kad viskas tėra iliuzija.

Šeštadienį Nidos pusmaratonis pasiekė laimingą dvyliktą inkarnaciją. Mėgėjui tai – tobulos varžybos. Neįsivaizduoju, kuo kas nors galėjo skųstis. Nuoširdų rengėjų svetingumą ir entuziazmą gamta vis paremia palankiausiu oru. Net vėjas pūtė į nugarą, ragindamas mikliau kilti ilgąja įkalne.

Vieno praėjusio amžiaus vidurio maratono nugalėtojo po finišo paklausė, kokią taktiką jis pasirinkęs. „Trisdešimt penkis kilometrus bėgau iš visų jėgų, o tuomet dar paspaudžiau“, - atsakė pokštininkas. Pajūrio euforijos apsėstas elgiausi panašiai. Paskutiniai du ratai neišėjo greitesni už pirmuosius, bet rezultatas džiugina: 1 val. 26 min. 17 sek. Taip smagiai lig šiol nebuvau bėgęs ne tik Nidoje, bet ir jokiame kitame pusmaratonyje.

Protokolai bėgimo svetainėje atsirado akimirksniu. Mindaugas Viršilas pasirodė galva aukštesnis už varžovus. Jeigu treneris kada nors leis jam nubėgti maratoną, galime sulaukti malonios staigmenos. Gytė Norgilienė taip pat nusiskynė dar vieną Lietuvos čempionės titulą ir įrodė, jei prireiktų, nepadarysianti gėdos moterų „Svajonių komandai“.

Sekmadienį greičio tema toliau dirgino vaizduotę: iš buvusio Rytprūsių kurorto ją perėmė dabartinis reicho centras. Berlyne griuvo dar viena siena: maratono rekordas nuo šiandien – 2 val. 3 min. 38 sek. Buvo į ką pasižiūrėti! Haile Gebrselassie laikėsi vyriškai, bet pasitraukė, nelaukdamas, kol Patrikas Makau atims jo titulą. Etiopijoje ši tragedija prilygsta lietuvių pralaimėjimui Skopjės makedonams. Kenijos moteriškėms liko iš europiečių atsikovoti rekordą bei olimpinį auksą, ir visi aukščiausi maratono laimėjimai priklausys vienai valstybei.

Kol sužibės Šiaurės Nairobis.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Taip :)

Anonimiškas rašė...

Ne :)