2010 m. sausio 27 d., trečiadienis

Kur keliauti 2010-aisiais?













Kolegų paragintas peržvelgsiu maratonus ir ultra nuotolius, kuriuos teko nubėgti užsieniuose, kad susidarytų asmeniškai išbandytų varžybų sąrašas, galbūt kam nors pravartus, planuojant šių metų sezoną.

Datos – 2010-ųjų, pateikiamos, remiantis žiniomis iš atitinkamų interneto svetainių.

Kovo 14 d. - Trevizas


Bus rengiamas 7-ą kartą (kaip ir Vilniaus maratonas). Lengvatinė registracija – 20 eurų. Dalyvių – keli tūkstančiai. Trasa labai greita, veda iš Dolomitinių Alpių papėdės į Trevizo centrą užmiesčio plentu. Jei svarstote apie asmeninį rekordą, tai – geras pasirinkimas, nors Olimpinio normatyvo šioje trasoje jums neįskaitys – per didelė nuokalnė. Bėga daugiausia italai, dirba įvairių tempų vedliai. Į startą anksti rytą nuveža organizatorių autobusai. Pats Trevizas nėra labai žymus grožiu ar istoriniais paminklais, bet Venecija, Paduja, Verona ir Vičenza – visai netoli.

http://www.trevisomarathon.com/

Kovo 21 d. – Roma

Greita vieno rato trasa (organizatoriai giriasi turį šeštąjį pasaulio maratonų greičio vidurkį). Visada gausus dalyvių renginys šiemet turėtų išsiskirti dar labiau, nes švęs 50-ąsias Romos Olimpinio maratono metines – 1960-aisiais triumfavo basas A.Bikila. Registracija kainuoja 55-65 eurus. Teko bėgti ten 2001-ųjų kovą, ir oras tuomet įkaito virš 20 laipsnių. Bėgikai pamato daugelį Romos įžymybių: startas ir finišas prie Forumo ir Koliziejaus, trasa veda pro Panteoną, Navonos aikštę, Ispanijos laiptus ir t.t. Tai didžiausias maratonas Italijoje, o joje, kaip žinia, išaugo Atėnų Olimpinis čempionas S.Baldini.

Kovo 21d. - Monakas

Bjauriausia žinia rengėjų svetainėje: Le marathon di Monaco est annule (laisvas vertimas: dėl sunkmečio maratonas neįvyks). Beje, tai paskelbta tik sausio 19 d. O gaila - maratonas, kurį bėgdamas aplankai trijų valstybių – Monako, Prancūzijos ir Italijos teritorijas. Paso, aišku, nereikia! Startą šūviu mėgo skelbti pats kunigaikštis Albertas. Dalyvių minia – keliatūkstantinė. Trasa veda Viduržemio jūros pakrante, dukart reikia įveikti rimtą kalvą (apie 80 m aukščio). Finišas – Monako stadione. Kai dalyvavau ten 2002-aisiais, varžybos vyko rudenį. Paskui jas perkėlė į pavasarį, bet, kaip matyti, tai neišėjo į gera.

Kovo 28 d. – Freiburgas

Kalbantiems vokiškai tai viena iš gerų galimybių pasijusti užtikrintiems, kad viską suprasite ir patys būsite suprasti. Gražus taikinys turistinei išvykai – Freiburgą nesunkiai galima pasiekti iš Frankfurto, pakeliui pasigrožint Mozelio slėnio pilimis. Mes pernai užsukome ir į gretimą Prancūzijos vyndarių kraštą, aplankėme UNESCO paveldu tapusią vokiečių reicho plieno liejyklą Vocklingene. Maratono trasa gana lygi, dviejų ratų, visur vokiška kokybė ir tvarka. Rengėjai pabrėžia, kad į distanciją sugrūs net 42 muzikuojančius visokių stilių kolektyvus, todėl tylomis kankintis bėgikams neteks.

Balandžio 7 d. – Šiaurės Ašigalis

Prieš porą metų teko nubėgti ir ten. Vienintelis pasaulyje maratonas bėgamas ant vandens, na ir pats ašigalis nuteikia ypatingai. Tačiau tiesą sakant, tai labai snobiškas renginys, skirtas kvaištelėjusiems maratonų kolekcionieriams ir šiaip pasigirti mėgstantiems avantiūristams.

Sąlygos nėra ekstremaliai atšiaurios: 30 laipsnių šalčio būna ir Lietuvoje. Aišku, dar vėjas, sniegas, bet vis tiek dėl to kažin ar verta trenktis į tokią sudėtingą ir brangią (norinčių ten nuvykti labai daug, todėl registruotis dera prieš porą metų) kelionę. Užtektų nukeliauti į Špitsbergeną – pakeliui į ašigalį mudu su Dariumi Jurgaičiu ten patyrėme nepakartojamą ankstyvo Arkties pavasario grožį, trankydamiesi sniego motociklais po atkampius fiordus.

http://www.northpolemarathon.com/html/200310.html

Balandžio 11 d.- Konemara

Bėgimas Airijos vakaruose esančiame nacionaliniame parke. Artimiausias miestas – Galway. Galima rinktis ne tik įprasto, bet ir pusės arba pusantro maratono ( 63,3 km) nuotolius. Trasa vaizdinga, kalvota. 2006-aisiais bėgau ten pusantro maratono, tai paskutinėje kelių km ilgio įkalnėje ėjau pėsčias. Bet man vis baigėsi geriau, negu jaunam vyrukui, kurį, bebėgantį maratoną, pakirto širdies smūgis. Įsiminė kelionė su gera kompanija po vaizdingas apylinkes, dairantis nuo stačių uolų į rūstų vandenyną, degustuojant gerą alų ir dar geresnį viskį. Nors vykdamas atokiame užkampyje, renginys vis populiarėja ir sulaukia jau nebesveiko ažiotažo. Šių metų registracija jau baigėsi, organizatoriai (vietos bėgikai entuziastai) pardavinėja „labdarinius“ kvietimus po 250 eurų. Štai taip! (Paskubėkite registruotis į „Baltic Cup 100km“...)

http://www.connemarathon.com/

Balandžio 19 d. – Bostonas

Tai legendinis maratonas, laikomas seniausiomis šių laikų pasaulyje varžybomis. Šiemet – 114-asis. Registracija jau baigta, kitiems metams prasidės rugsėjį. Registruojami tik kvalifikacinius normatyvus pagal savo amžių paskutiniais metais įvykdę mėgėjai. Vyrams iki 34-erių normatyvas - 3 val. 10 min., vyresniems tolygiai ilgėja. Bėgama iš Hopkintono miestelio į Bostono centrą. Trasa nelygi, yra pora ilgų įkalnių. Savo įspūdžius iš 2005-ųjų metų esu aprašęs pasakojimų rinkinyje „Kelias į bazę“, skyriuje „Tu – idiotas!“ Beje, Lietuvos piliečiams kelionei į JAV vizų nebereikia!

http://www.bostonmarathon.org/

Gegužės 2 d. – Collemaratonas
Varžybos Italijoje, Adrijos jūros pakrantėje, netoli Pesaro. Bėgama iš Barchi miestuko tvirtovės į Fano jachtų uostą. Maratonas skirtas gastronominiam regiono paveldui, todėl dalyviai pakeliui vaišinami kumpiais, dešromis, putojančiu vynu, braškėmis ir kitais skanėstais. Tenka užbėgti į penketą pilių ant kalvų. Puikūs vaizdai. Ankstyvesnė registracija tik 15 - 20 eurų.

http://www.collemar-athon.com/ultimo/copertina.htm

Gegužės 09 d. – Praha
Puikus pasirinkimas. Nuostabi organizacija. Jau prieš aštuonerius metus ten bėgo penki tūkstančiai sveikuolių, o maratonas vis populiarėja. Startas ir finišas – senamiestyje. Trasa atnaujinta, tikrai greita, veda per Karolio tiltą, Viltavos pakrante (kiek primena Vilniaus trasos idėją) ir vėl grįžta į miestą. Maitinimo punktuose galite tikėtis nealkoholinio alaus. Laiko riba – 7 valandos. Registracija – nuo 70 eurų. Kolegų tinklaraščiuose rasite šviežesnių įspūdžių.

http://www.praguemarathon.com/

Gegužės 23 d. – Ryga
Galima drąsiai pasveikinti braliukus, pasiekus europinį organizavimo lygį. Savo varžybas jie reklamuoja ir užsienyje (pats mačiau stendą Briuselyje), todėl sulaukia deramo dėmesio. Šiemet per visas rungtis bei estafetes pagrįstai tikisi 10 000 dalyvių. Solidus bankas – pagrindinis rėmėjas. Trijų ratų trasa. Startas ir finišas – prie Rygos arenos. Keliskart perbėgama visiškai uždarytu eismui Vanšų tiltu per Dauguvą – tai gražiausia vieta. Pats įsitikinau, kad nepaisant išriestos tilto kupros, Rygoje realu pasiekti asmeninį rekordą. Galima rinktis ir pusę maratono arba mini nuotolį bei komandinę estafetę. Suvenyrai, vertinant registracijos kainą (nuo 75 iki 125 litų), gana kuklūs, marškinėlius reikia pirkti papildomai.

http://www.nordearigamarathon.lv/en/

Birželio 5 d. – Špitsbergenas

Vienas nuostabiausių maratonų, kuriuos yra tekę nubėgti. Plačiau viską esu aprašęs „Kelyje į bazę“, o trumpai - neabejodamas patarčiau ten nuvykti visiems, turintiems nors menkiausią galimybę. Įspūdingas Žemės kampelis salyne tolimoje Šiaurėje turi savo jaukų, mėgėjišką, bet tvarkingą maratoną, šiemet rengiamą jau 16-tą kartą. Yra pusė maratono ir 10 km varžybos. Trasa dviejų ratų, pora aukštokų kalvų. Temperatūra birželio dienomis dažniausia pliusinė. Baltosios meškos būna pasitraukę šiauriau, bet taisyklė neišeiti už centrinio miestelio Longyearbyeno ribų be šaunamojo ginklo galioja kiaurus metus. Sako, maratono dalyviai kažkuriais metais trasoje buvo pastebėję lokį, bet, greičiausiai, tai tik legenda.

http://svalbardturn.no/index.php?id=111

Birželio 19 d. – Tromsė

Bėgimas Norvegijos šiaurės sostinėje, dar vadinamas Vidurnakčio saulės maratonu. Startas – vakare, finišas – maždaug poliarinės dienos vidurnaktį. Dalyvių – keli šimtai. Yra pusmaratonis, 10 km, mini bėgimas, riedutininkų varžybos. Trasa – vaizdinga, nelabai sudėtinga, tik dukart reikia įveikti aukštą tiltą per fiordą. Žiūrovai draugiški, po finišo vyksta tikra fiesta miesto centre. Šiemet rengiamas 21-mą kartą. Išvyką tinka derinti su žvejyba pakrančių vandenyse (mes radome žuvingiausią fiordą prie Lauglines kaimelio), „pasižymėjimu“ ties 70-ąja lygiagrete, nardymu su menkėmis virš NATO povandeninių laivų. Pernai Tromsėje sėkmingai pasirodė grupė bėgikų iš Jonavos, o Vilija Damašickienė meniškai viską aprašė pasakojime konkursui.

http://www.msm.no/

Liepos 18 d. – Serre Chevalier

Tai ultra bėgimas Prancūzijos Alpėse. Pernai su dviem Gediminais ir Piotru nuvykome ten į Pasaulio čempionatą kaip komanda. Visus įspūdžius grįžęs labai gražiai aprašė G.Kinderis. Čia pridursiu, kad tai tikrai vertas dėmesio patyrimas, jeigu esate pasiruošę ultra išbandymui. Neapsigaukite, manydami, kad 68 kilometrai – tai distancija. Realiai jėgų ir laiko prireikia daugiau negu mūsų pajūrio šimtinėje. Didelis kliuvinys nemokantiems prancūziškai, kad beveik visa informacija pateikiama tik šia kalba, o ir gyvai rengėjai angliškai bendrauja nenoriai. Mes skridome į Milaną, iš ten per tris valandas automobiliu pasiekėme varžybų slėnį.

http://www.trailserrechevalier.com/trail_cerces/index.html

Rugpjūčio 14 d. - Helsinkis

Startas – prie Olimpinio stadiono ir paminklo garsiausiam suomių stajeriui Paavo Nurmiui, kuris, beje, neprilygstamai bėgdavo trumpesnius nuotolius, o maratono trasoje nėra pasižymėjęs. Startas – po pietų. Trasa nėra labai sunki, bet didžiausias keblumas būna pajūrio vėjas ir oro išdaigos. Suomiai myli savo didžiausią maratoną ir laiko pareiga jame bėgti. Kartu su svečiais susidaro kelių tūkstančių dalyvių minia.

http://www.helsinkicitymarathon.fi/eng/index.html

Rugpjūčio 21 d. - Reikjavikas

Jeigu ieškote progos aplankyti atsigaunančią po krizės Islandiją, ši diena - kaip tik jums. Ledo ir ugnies žemės sostinė yra maždaug Šiaulių dydžio miestas, kurį visą tenka apibėgti maratono dalyviams. Oras - visiškai nenuspėjamas, gali būti šilta lietuviška vasara, o gali lyti su stipriu vėju. Dalyviai, suskridę iš viso pasaulio, noriai bėga 10 km bei pusę maratono, tačiau maratonininkų skaičius ir kitais metais, greičiausiai, nesieks tūkstančio. Svarbiausias faktas: nors pastaruoju metu Reikjavike vis startuoja afrikiečiai, iki šiol trasos rekordas priklauso lietuviui Česlovui Kundrotui (1993m, 2:17:06)!

http://www.marathon.is/reykjavik-marathon

Spalio 10 d. – Briuselis
Jame pavyko finišuoti praėjusį rudenį. Pasitaikė tikrai graži rudeniška diena, ideali puikiam sportiniam pasirodymui. Man savęs nustebinti nepavyko, bet įspūdžiai iš varžybų liko geri. Trasa vieno rato, su keliomis kilpomis. Nepasakyčiau, kad labai vaizdinga, nors užgriebėme ir Belgijos sostinės centro, ir priemiesčio parkų. Užkniso tuneliai po viadukais. Finišas – senamiesčio širdyje, užtat po to teko kilometrą kulniuoti pasiimti daiktų. Pora tūkstančių dalyvių. Tokie maratono vidutiniokai, koks ir pats esu, likus keliems kilometrams atsimušė į pusės maratono vidutiniokų minią, nes trasos susijungė. Pasiekti finišą būriu gal ir lengviau, tačiau spurtuoti spūstyje jau nebepavyktų.

http://www.sport.be/runningtour/brusselsmarathon/

Spalio 17 d. - Amsterdamas
Vienas mėgstamiausių lietuvių užsienio maratonų. Pats esu bėgęs jį bent keturis kartus. Didelė bėgimo šventė įvairių nuotolių (yra pusė maratono ir 7,5km) mėgėjams. Jų prisirenka iš viso pasaulio, todėl visai nesijauti esąs Olandijoje. Idealiai lygi trasa puikiai tinka asmeniniams rekordams, nors troškimas „nusikirpti“ kokias 10 minučių ne kartą pakišo koją ne tik man. Startas ir finišas Olimpiniame stadione, kuriame vyko 1928 m. žaidynės. Mugėje su numerių atsiėmimu galima paganyti akis į sporto pramonės naujoves ir įsigyti namuose taip trūkstamos aprangos ir įrangos.

http://www.ingamsterdammarathon.nl/home/index.php

Spalio 25 d. - Dublinas
Gera proga aplankyti lietuvių koloniją Airijoje. Ypač tinka pradedantiesiems (toks ir pats buvau 2000-ųjų spalio pabaigoje – pirmasis maratonas, įveiktas per 3val 43 min.), nes laiko riba – 8 val. - kiekvienas bus tikras, kad parsiveš medalį. Oras jau rudeniškas, gali net pasnigti. Trasa – nesunki, miestiečiai – draugiški. Dalyvių tarpe - labai daug airių kilmės amerikiečių, atvykusių aplankyti protėvių kapų. Varžybos, kaip ir Bostone, vyksta pirmadienį, nes tai – valstybės šventė, nedarbo diena. Šmaikštuoliai airiai sugalvojo, kaip atsiprašyti už savo euroskeptišką referendumą: Europos Sąjungos piliečiams registracija pigesnė – 70 eurų, kitiems – 90.

http://dublinmarathon.ie/

Lapkričio 6 d. – Tarquinia
100 km varžybos etruskų civilizacijos keliais, visai netoli nuo Romos. Itališkas lygis. Prieš porą metų su mūsų ultra draugijos steigėjais be konkurencijos dalyvavome ten vykusiuose Europos ir Pasaulio čempionatuose. Startas ir finišas nesutampa ko ne maratono atstumu, todėl reikia pagalvoti, kaip viską protingiau susitvarkyti. Startavome įdienojus, o finišavome sutemus. Siurrealu buvo bėgti tiesiu plentu visiškoje tamsoje, pasikliaujant kas dešimtį žingsnių išdėliotų žvakių šviesa. Nemažą įspūdį paliko vienoje antrosios distancijos pusės kilpoje jau keliolika kilometrų lenkiantys lyderiai, laikydamiesi maždaug mano pusės maratono tempu.

http://www.ultramaratonadeglietruschi.it/gara.html

Lapkričio 28 d. (data dar nepatvirtinta) – San Sebastianas (Donostia)

Ispanijos Baskų krašto varžybos, pasižyminčios itin sportine dvasia. Trumpesnių nuotolių nerasite, laiko limitas – 4,5 val. Užtat garantuojama greita trasa su finišu stadione, gausūs žiūrovų raginimai ir bent du su puse tūkstančio nuožmių varžovų. Prieš porą metų startuojant tebuvo du laipsniai šilumos, bėgant – idealus oras. Graži Biskajos pakrantė, puiki proga aplankyti kaimyninį Bilbao miestą su Guggenheimo muziejumi bei netoliese esančią jėzuitų ordino įkūrėjo Ignacijaus iš Lojolos gimtinę.

http://www.maratondonostia.com/

Lapkričio 28 d. – Florencija
Dar vienas greitas itališkas maratonas: startas ant kalvos, nuo kurios nusileidus, laukia visiškai lygios miesto gatvės ir parkų takai. Paskutiniai kilometrai pačioje senamiesčio širdyje, finišas - prie garsiosios katedros. Dalyviai iš viso pasaulio. Puikūs suvenyrai už registracijos mokestį. Galimybė po finišo palyginti savo figūrą su Mikelandželo Dovydu. Nelabai toli Piza su pasvirusiu bokštu ir Toskanos vynais garsėjantys viduramžių miesteliai Voltera, San Gimignano. Florencijoje bėgau 2003-iųjų lapkritį, bet toji kelionė su draugais įstrigo atmintin ne tiek dėl paties maratono (nors ir pavyko tuomet pagerinti asmeninį rezultatą), kiek dėl smagaus turistavimo aplinkui, pasiekiant net Asyžių.

http://212.19.106.232/B3P_FirenzeMarathon/B3PortalConfig/Pubblico/Modules/Common/WF_HomePubblico.aspx

Lapkričio 28 d. (data dar nepatvirtinta) – La Rochelle
Puiki proga paragauti geriausio prancūziško konjako, šampano, jų kokteilių, kitų rūsio gėrybių ir pabėgioti A.Diuma herojų pėdsakais. Susirenka daugiausia prancūzai ir britai. Registruojantis būtina pateikti sveikatos pažymą. Vyrai ir moterys vienu metu startuoja atskirose gatvėse ir susitinka tik po kelių kilometrų. Trasa greita, joje 2005-aisiais pirmą sykį išbėgau iš 3 valandų. Du ratai per miestą, išsukant į krantinę pasigėrėti jachtomis. Kiekvienas finišavęs dalyvis gavo ne tik medalį ir striukę, bet ir krepšelį šviežių austrių.

http://www.marathondelarochelle.com/

Gruodžio 5 d. - Lisabona
Vienas iš dviejų kasmetinių maratonų Portugalijos sostinėje. Startas ir finišas – centrinėje aikštėje. Oras – nežiemiškai švelnus. Vienas ratas, kurio antroji pusė turi porą nemalonių kuprų. Dalyvių – keli šimtai. Yra pusė maratono.

http://www.lisbon-marathon.com/index.html

Gruodžio pradžia - San Remas

Šio maratono organizavimas įstrigo. Net nežinau, ar pernai jis įvyko. Užpernai su kompanija ten gerai praleidome laiką ir dalyvavome tose kaimo lygio itališkose varžybose. Tinklapis jau tuomet buvo tik italų kalba, įsijungė vėlai, bet viskas veikė. Žagtelėjome, kartu su starto numeriais gavę ir finišo medalius. Buvo net pusė maratono ir 5km. Jei grįždamas finišo link būtum gerai įsibėgėjęs, jį kirtęs galėjai atsidurti jau Monako maratono trasoje. Beje, kazino San Reme pasirodė nė kiek neprastesnis...

Gruodžio pabaiga – Clermontas (JAV)

Šios varžybos vadinasi Floridos maratonu. Startas ir finišas puikiame sporto komplekse, kuriame treniruojasi nacionalinės JAV triatlono rinktinės. Užpernai bėgti teko saulėtą dieną, orui įšilus gerokai virš 20 laipsnių Celsijaus. Vargau ir dėl karščio, ir dėl anksčiau susigriebto peršalimo. Trasa vingiuoja dviračių taku. Ji nėra greita – nemažai kalvų, staigių posūkių. Dalyvių skaičius prieš dvejus metus nesiekė šimto, kiek daugiau rinkosi pusę maratono ir 5 km. Mokestis – 80 dolerių. Gausus maitinimas, amerikietiškai lipšnūs žmonės. Netoliese – Orlando magija su mikimauzais, simpsonais ir vandens atrakcionais.

http://www.usantc.com/

Kiekvieną savaitgalį kur nors rengiamas maratonas. Su gera kompanija išsiruošti į tokią kelionę – fantastiškas malonumas. Rinkdamas įrašą po įrašo, vėl pajutau nuostabią maratoninio turizmo dvasią ir norą tuoj pat suplanuoti kitą išvyką. To paties linkiu visiems bėgimo mėgėjams.

Komentarų nėra: