2009 m. gruodžio 10 d., ketvirtadienis

Bėgimas tamsoje


Metams linkstant prie pačių trumpiausių dienų, visus užkietėjusius bėgikus ima kamuoti klausimas, kur treniruotis, kai lauke ne tik šalta, slidu ar šlapia, bet ir tamsu. Mūsų tinklaraštyje pateiksime ne vieną motyvuojantį patarimą, tačiau čia nusprendžiau pasidalinti informacija kiek kitokiu aspektu: bėgimas aklai – treniruočių metodika.


Tikrai nebūčiau sugalvojęs, kad bėgimas tamsoje gali būti naudingas, jei ne atsitiktinai perskaitytas Glenno Dahlemo straipsnis „Blind attention“ žurnaliuke „Running times“. Ten pristatomi keli tyrimai, įrodantys, kad profesionalūs sportininkai greičiau įveikia distancijos atkarpas, bėgdami užsimerkę.

Teigiama, kad užmerktomis akimis bėgikas geriau jaučia savo kūną, net bėgimo technikos netobulumus, todėl lengviau juos ištaiso. Be to, kai smegenys negauna dirgiklių iš aplinkos, organizmas randa papildomų rezervų išspausti greičio.

Visiškai rimtai dėstoma, kad aukščiausio lygio atletai, bėgdami nuotolius nuo 800 m iki maratono, užsimerkia finišo tiesiosiose ar tiesiog lygiose plento atkarpose sąmoningai, o ne iš nuovargio ar ekstazės.

Kaip ten bebūtų, puikiai pasirodantys ilgųjų nuotolių trasose neregiai nieko nebestebina. Štai ir Tarptautiniame Vilniaus maratone prieš porą metų net trys sportininkai įvykdė parolimpinių žaidynių Pekine atrankos normatyvus.

Pasidomėjau absoliučiai geriausiais tokių žmonių su negalia pasiekimais: 11 paraolimpinės klasės (sportininkai, neskiriantys šviesos nuo tamsos) pasaulio rekordas, pasiektas 2007-aisiais. Italas Andrea Cionna Romos maratoną įveikė per 2 val. 31 min. 59 sek. Kai geriau pagalvoji, toks pasiekimas atrodo ne mažiau įstabus už pastarąjį Haile rezultatą.

Išmėginti bėgimą užsimerkus savo treniruotėse gali būti įdomu, tik elkitės atsargiai. Neapšviestos Vingio parko alėjos tamsų vakarą tikrai netinka. Būtinai pasitelkite bėgiojimo partnerį, kad pakaitomis saugotumėte vienas kitą, aklosiose atkarpose. Stadione draugas gali įspėti apie posūkius ar kliūtis švilpuku.

Toks pabandymas gali pasirodyti žavus dar ir tuo, kad įvertintumėte, koks gražus pasaulis, kai atsimerki. Net ir darganotą dieną.

Komentarų nėra: