2010 m. vasario 8 d., pirmadienis

Triatlonas sporto klube












Vakar pirmą kartą gyvenime išmėginau triatloną.

Tiesiog prisijungiau prie Šviesos karių Dariaus ir Mariaus „Forum Palace“ sporto klube. Tie, kas abejoja, ar galima treniruokliu ruoštis maratonui, dar kritiškiau žiūrėtų į triatloną po stogu. Peršokdamas prie apibendrinimo, iškart pranešiu, kad sumanymas pranoko mano lūkesčius.

Senokai ten buvau užsukęs, tai maloniai nustebau, kad sekmadienio rytą „Forume“ už daugiau nei dvigubai aukštesnę kainą aktyviai leidžia dvigubai daugiau žmonių negu prieš savaitę „Impulse“. Mes atvykome apie 10 val., o parlamentaras prof. K.Glaveckas jau baigė savo treniruotę.

Olimpinį triatloną sudaro 1,5 km plaukimas, 40 km važiavimas dviračiu ir 10 km bėgimas.

Taigi, pradėjome baseine. Administratorė patikino, kad jis turi 25 m ilgio, tai teko sukti 30 ratų. Plaukiu labai prastai. Atvirai pasakius, baiminausi, kad visa idėja žlugs pirmoje rungtyje, kai pakirs rankas ir kojas. Nebuvo taip blogai. Yriausi krūtine, retsykiais pereidamas į kraulį ir visą siaubą užbaigiau per 40 min. Tiek galima iškęsti.

Čia įterpsiu prisiminimą iš neseniai skaitytos autobiografinės Haruki Murakami knygos. Kai autorius nutarė išmėginti triatloną, plaukimas jam taip pat buvo didžiausia kliūtis. Pirmą kartą rašytojas buvo diskvalifikuotas, nes nepajėgė įveikti distancijos jūroje. Paskui ilgai vargo, kol susirado tinkamą trenerę, ir reikalai pasitaisė. Bet išvada aiški – reikia plaukti krauliu. Krūtine mėginant atsiirti atviruose vandenyse kad ir populiariausią nuotolį, nekalbant apie „Ironman“ (jį sudaro 3,8 km plaukimas, 180 km mynimas dviračiu ir maratono bėgimas), gali būti bėdų.

Darius labai apdairiai pasiūlė nestabdyti laikrodžio perėjimams. Taipogi sumaniai susitarėme, kad dviračio treniruoklį minsime visi vienodu 8-tu lygiu iš 25-ių galimų. Pakilęs į antrąjį aukštą su sportine apranga radau pirmininką, numynusį jau geras dešimtį minučių. Netrukus prisijungė ir Marius.

Kažkaip kažkur kažkada esu sugebėjęs perskaityti nerašytą triatlono taisyklę, kad jis laimimas dviračiu, o pralošiamas bėgime. Mūsų mini turnyrui tai visiškai tiko. Stengdamasis stabiliai palaikyti ne mažiau 85 apsisukimų per minutę tempą, 40 km surinkau per 1,5 val. ir pirmas nušokau nuo įsipykusios sėdynės. Tikiuosi, tikru dviračiu būčiau judėjęs greičiau.

10 km lygiu bėgimo takeliu jau atrodė vieni juokai. Iš pradžių pamėginau 4:00 min. tempą, bet po poros kilometrų turėjau kurį laiką pabėgėti lėčiau, kad vėl jį pasiekčiau. Užtrukau 42,5 min. ir sustabdžiau savo laikrodį, praėjus lygiai 3 valandoms po triatlono starto. Kad visai patvirtintų aukščiau minėtą taisyklę, Darius pasidavė Mariui ant bėgimo takelio, nors po antrojo perėjimo turėjo bent 100 m pranašumą.

Pietaudami po tokios puikios treniruotės, kūrėme planus, kaip ją pakartoti. O tuomet jau ir „Ironman“ formatas pasirodys esąs ne už kalnų.

4 komentarai:

aurimas rašė...

visai idomu butu pabandyti for fun tokia treniruote kada...

Kem Sitpohom rašė...

Ir aš kada prie progos ruošius Triatloną įveikti, bet, kaip ir daugumai, nepasitikiu savo plaukimu...

Anonimiškas rašė...

Tokiam iššūkiui dar reikia gerai pasirengti. Teks gerokai paplušėti sporto salėje bei sportuojant lauke padės lauko treniruokliai

Gytis rašė...

Šiandien kaip malonus teksto aidas skamba šis renginys: http://www.impuls.lt/naujienos/impuls-triatlono-varzybos/